De aanleiding
Het Community- art project Vliegertapijt, werkt met drie brongroepen; Alleenstaanden, Eenoudergezin en MKids kinderen rond 2000 geboren. Deze MKids zijn niet klein en nog niet groot en vallen buiten boot in de buurt, voor hen valt weinig te beleven. De speeltuin Leonardus is de enig actieve plek in de buurt, maar niet voor 10- 14 jarigen. In veel gezinnen heerst armoede en zijn grote zorgen. Kinderen staan te springen om iets te kunnen doen en voelen zich goed in een creatieve omgeving. Vanuit een projecthuis wordt nu de maak studio gerund door vrijwilligers. De speeltuin is mede organisator in dit MKids traject, zij willen structureel iets opzetten voor deze doelgroep.

Het doel Mkids:

Het thema voor deze jongeren is het overgangsritueel; van kind naar jong volwassene. Met als doel een eigen ‘feest’ te ontwikkelen rond het oude traditionele vormingsfeest. Belangrijk voor de kinderen is te ontdekken wie ben ik en waar sta ik. Het feest speciaal voor jou, mooie kleding zelfgemaakt en gepimpt en in de picture staan.

Doel hiervan is bewustwording, samenwerken, talent ontwikkelen en heel belangrijk is deze levensfase; pubertijd.

Ontwerp je eigen outfit, collage maken, teken en ontwerpen, samen met de vrijwilliger je idee vertalen naar een product en maken mee hoe een kledingstuk gemaakt wordt. De hele outfit wordt samengesteld met gepimpte schoenen en tassen.

Hier op volgt de Fotoshoot op locatie, met de bus op pad, visagie en kapper en professionele fotograaf. Het resultaat een grote foto die ze op het feest uitgereikt krijgen.

Dans en beweging 3 workshops dans en afsluitend met filmopname van een Flash-mob.

Gezamenlijk organiseren we het feest de uitnodigingen, modeshow, met vrijwilligers en de speeltuin. Decors worden hergebruikt en opgepimpt door studenten, praktijkschool en senioren van het Baken. Terugkerende taartentafel,; de familie wordt gevraagd een taart te maken en mee te brengen.

Er is een terugkom middag waar we met z’n allen terug kijken op het feest en nieuwe plannen maken, er ontstaan hechte groepen die volgend jaar weer meedoen.

Het succes en bereikte resultaat

Het MKids traject bewerkstelligt talentontwikkeling, beweging en samenwerking tussen verschillende culturen. Met je handen werken, creëren en het hele proces van zelf kleding maken. Tijdens het feest vieren we het resultaat gezamenlijke trots zie je persoonlijk gewin.

Maatstaf : Het enthousiasme van de kinderen die steeds weer terug komen.

In Helmond is dit initiatief uniek, wij kunnen met dit project de wijk op de kaart zetten.

Dat is belangrijk omdat de Leonardus buurt een arme wijken en een negatief imago heeft.

MKids traject mag zeker als voorbeeld dienen om te laten zien hoe sterk creatieve aandacht en ontwikkeling bij kan dragen voor de toekomst van kinderen. Het succes zit hem in de kleine dingen respect, aandacht en ambacht ‘zelf doen’


VLIEGERTAPIJT
Joke Smeulders: Telefoon: 06 23346378
Corry Smolders: Telefoon: 06 46945607
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Projecthuis: Bij de Populieren 1, 5701WX Helmond